תושבי פסגת זאב ושכונות קו התפר – אתם לא לבד, גם מבקר המדינה מתניהו אנגלמן חושש מהקונספציה ומהאפקטיביות של גדר הביטחון בהגנה על חיים התושבים. בגדר בגדר הביטחון באזור ירושלים (כמו גם באזור השרון והשומרון). זאת, על מנת לבחון מקרוב את היערכות צה"ל והמשטרה לספק את הביטחון הנדרש לתושבים מפני מחבלים.
כזכור, רק בשנה שעברה פורסם דוח המבקר על אפקטיביות גדר הביטחון, והמבקר מצא כי כמחצית מהגדר לא היתה בכשירות מלאה. באותה שנה זוהו לא פחות מ- 1.4 מיליון כניסות של שב"חים לישראל כאשר רק פחות מ-1% מהם קיבלו מענה מהכוחות בשטח. כמו כן, נכון לשנת 2022 הסתננו לישראל מדי יום 3,600 פלסטינים בממוצע דרך פרצות בגדר קו התפר.
במסגרת הסיור המבקר נפגש עם בכירי עיריית ירושלים. עוד השתתפו בסיור בכירים מהמשטרה וחברי כיתות כוננות. בסיור הועלו טענות של תושבים לפערים וליקויים בהיערכות גורמי הביטחון למניעת תרחיש של חדירת מחבלים לישובים ולערים המצויים בסמיכות לאוכלוסייה פלסטינית.
במכשול המוצב בירושלים בחן המבקר את המענה הביטחוני ואת הפערים במרכיבי ביטחון באזור שבין שכונות ערביות שנמצאות מחוץ לגדר ונחשבות שטח מוניציפלי של העיר, כדוגמת מחנה הפליטים שועפאט, לבין שכונת פסגת זאב הסמוכה אליהן. לדברי המבקר אנגלמן: "הטבח ב-7.10 השפיע עמוקות על תחושת הביטחון של כלל אזרחי ישראל. לצד ישובי עוטף עזה בדרום וישובי קווי העימות בצפון, גם יישובי עוטף ירושלים, עוטף גוש דן ויהודה ושומרון בסיכון.
"אסור להיות שאננים. אני נמצא בביקור בפאתי ירושלים ליד מחנה הפליטים שועפאט והוצגו בפנינו פערים מאוד משמעותיים בכל הנוגע במרכיבי הביטחון ובצרכים הביטחוניים של הכוחות הפועלים במקום. הממשלה וכוחות הביטחון חייבים לוודא כשירות מלאה של גדר ההפרדה ולבחון את הקונספציה ואת האפקטיביות של המכשול.
"פגשתי תושבים רבים שאינם חשים תחושת ביטחון וחוששים לחייהם. על ראש הממשלה, שר הביטחון, הרמטכ"ל והמפכ"ל להבטיח את ביטחונם של כלל אזרחי ישראל לצד הפעילות החשובה המתבצעת בגבולות הדרומיים והצפוניים של המדינה".
תגובות