חגי תשרי בפתח, וכמדי שנה, למרבה הצער, בעמותות הסיוע בירושלים כמעט וקורסים תחת עומס הביקושים לעזרה. קצת קשה וכואב לומר, אבל בעמותות הסיוע התרגלו בשנים האחרונות למצוקה ההולכת וגוברת של לא מעטים מתושבי ירושלים. אם בשנים קודמות היתה זו הקורונה שגרמה למשפחות רבות להגיע לפת לחם, כיום מדובר על המחירים שמטפסים ללא הפסקה.
תוסיפו לכך את העבודה שירושלים, עוד לפני הקורונה ועוד לפני יוקר המחיה, היא מהערים העניות בישראל ותקבלו מתכון בטוח לביקושים הולכים וגואים לחבילות מזון לקראת החגים.
אלא שבעמותות הסיוע שדיברו השבוע עם "כל העיר", שמהוות רק קצה קצהו של העמותות שפועלות בעיר, יודעים לספר שהשנה מגיעות פניות ממשפחות חדשות, כאלו שלא היו מוכרות לעמותות משנים עברו.
"מספר הפונים אלינו הוא הגבוה ביותר שאני זוכר", אומר ל"כל העיר" אהרון כהן, מנכ"ל ארגון החסד 'תכלית', שמסביר עד כמה גדולה הבעיה: "מנגד יש ירידה חדה מאוד במספר התורמים והמצב קשה מאוד".
לדבריו, "יוקר המחיה ממשיך להחריף, ובחישוב שלי אני מעריך שיש עלייה של 25 אחוזים בעלות סל סופר לבית. בסופו של דבר זה עוד, כסף שנגמר מהתקציב המשפחתי ואנשים מגיעים למצוקה. בחגים קשה במיוחד. ביום-יום אפשר להתפשר, אבל בחג יש דברים שאין אפשרות להתפשר עליהם. תוסיף לכך את הריביות, שזינקו בצורה דרסטית, עד כדי שמשפחות משלמות כ-2,000 שקלים תוספת למשכנתא, וקיבלנו חור עצום בתקציב המשפחתי. אני מדבר על משפחות שבהן ההורים עובדים ומשתכרים, משפחות שעד לפני שנה-שנתיים היו מהמעמד הבינוני, אבל כיום לאור הקשיים לגומר את החודש – הן פונות אלינו".
איך אתה מסביר את הירידה בתרומות?
"פשוט מאוד – גם התורמים נפגעו מיוקר המחייה ועליית הריבית, גם בסל הקניות שלהם נרשמה עלייה של עשרות אחוזים, והם עושים את החישוב של כמה לתרום והיכן. אני חושש שסיבה נוספת היא המצב החברתי והשסע שיש בין חלקי החברה, שגם זה מהווה גורם".
מה זאת אומרת?
"אני אתן דוגמא – יש אנשים פרטיים שהעדיפו השנה לתרום את הכסף למחאה החברתית. לחלק מהתורמים יש כעס על מקבלי ההחלטות במדינה, וכשפנינו אליהם לסיוע – הם שלחו אותנו למדינה. בנוסף, למרות המשבר הכלכלי המשמעותי – על סדר היום נמצאים העניינים הפוליטיים – גם זה גורם לירידה בתרומות ובתורמים, כי זה פחות בתודעה. אני מרגיש שהמדינה שמה אותנו בחזית החברתית ומעמידה אותנו במצב שאנחנו צריכים להתמודד לבדנו עם הקשיים האלה. לא פשוט".
טלפונים לתרומות:
עמותת 'תכלית' – 6031*.
עמותת 'אור הטוב' – 052-5201323.
עמותת 'איילה שלוחה' – 050-8656570.
***
גם פנחס פיינברג, איש עמותת "אור הטוב", מספר על עלייה משמעותית בביקושים. "הטלפון לא מפסיק לצלצל, הבקשות זורמות כמו מים, כמובן שבחגים זה יותר בולט, אבל זרם הפניות גדול מאוד".
להערכתך, ממה נובעת העלייה במספר הנזקקים?
"זה פשוט – החיים היום עולים יותר כסף. הכל יקר יותר, אנשים לוקחים התחייבויות גבוהות כדי לטפח רמת חיים גבוהה, אבל בסוף זה מתנפץ לחלקם בפנים, והם מתקשים לעמוד בתשלומים וצריכים עזרה. יש כמובן קבוצות מסוימות שצריכות יותר עזרה, כמו החד הוריות למשל שאת כספם הלא גדול משקיעות בטיפולים פסיכולוגיים ואישיים לילד ולא נותר להן כמעט כסף לסלי מזון בסיסיים. הם פותרים בעיה אחת, אבל אז נוצרת בעיה אחרת. יש כמובן קבוצות נוספות של נזקקים כמו חולים, זקנים, אנשים בודדים, כאלה שנבצר מהם לעבוד בגלל בעיות כאלה ואחרות והמעגל הזה לא נפסק".
ומה המצב מבחינת תרומות?
"לצערי יש פחות תרומות. המצב הכלכלי משפיע על התורמים שפחות מתלהבים להכניס את היד לכיס. אני נלחם היום על כל תרומה. בעבר היו לי תורמים שנתנו אלפי שקלים, היום אני מקבל עשירית במקרה הטוב".
***
יוחאי בוטח מנהל ארגון החסד "איילה שלוחה", שפועלת בעיקר בדרום העיר, מספר גם הוא על ביקוש העצם שאי אפשר לעמוד בו. "אני מודה שאני פשוט אובד עצות", הוא אומר בעצב, "אני פשוט לא יכול לעמוד בכל הבקשות שמגיעות אליי וזה כואב, עצוב ומתסכל".
למה העלייה כל כך דרמטית?
"הסיבות הידועות והרגילות – יוקר מחייה ועליית הריבית שלוקחת פשוט מהעוגה המשפחתית ואני מדבר רק על המשפחות שנחשבות לנורמטיביות שהחלו לבקש עזרה בשנה האחרונה מה שלא היה בעבר. היינו בעיקר עוזרים למשפחות חלשות מכל מיני סיבות, אבל הבעיה העיקרית אלה המשפחות הרגילות של אנשים שעובדים. השנה האחרונה הייתה קשה, יש עלייה של 40 אחוזים מהרגיל בתקופת החגים. יש גם לא מעט משפחות שפשוט מתביישות לבקש עזרה באופן ישיר, אז זה מגיע דרך גורם שלישי או מכר כי הם פשוט תביישים. אני מסווה את סלי המזון בשקיות של רשתות מוכרות כדי שהילדים יחשבו שמדובר בקניות. אלה משפחות שלא רגילות להיות במצב הזה".
תגובות