בשבועות הקרובים תצא לדרך תוכנית פיילוט ייחודית ופורצת דרך לשילוב עובדים המתגוררים במזרח ירושלים במערכות השירות הציבורי ובמשרדי הממשלה. התוכנית, בהובלת משרד ירושלים ומורשת ונציבות שירות המדינה ובביצוע ארגון ״יסודות״, תעניק בשלב הראשון לעשרות משתתפים ומשתתפות ממזרח ירושלים הכשרה מעשית לעבודה במגזר הציבורי.
לעדכונים אחר כל הידיעות הכי חמות>>
הורידו את אפליקציית "כל העיר" באנדרואיד
הורידו את אפליקציית "כל העיר" באייפון
שר הבינוי והשיכון, ירושלים ומורשת, זאב אלקין: "למדינת ישראל אינטרס משמעותי לשלב את תושבי מזרח ירושלים בשוק התעסוקה האיכותית, ובכלל זה גם בשירות הציבורי. אני בטוח כי שילוב אוכלוסייה זו בתפקידי שטח אל מול הציבור תשפר את השירות שמקבל התושב בקצה. משרד ירושלים ומורשת בראשותי משקיע משאבי עתק בצמצום הפערים במזרח ירושלים ושיפור איכות החיים בכל רחבי הבירה".
ל"כל העיר" נמסר כי "ההכשרה תכלול מפגש עם בעלי תפקידים בשטחי הפעולה במגזר הציבורי והחברתי, הכרות עם פלטפורמות ומיומנויות עבודה מקובלות במגזר הציבורי וכן ולימוד סוגיות יסוד באוכלוסיית ישראל, בדגש על היסטוריה ותרבות של קבוצות שונות בחברה".
עוד נמסר כי "תוכנית ההכשרה שתצא לדרך במהלך חודש אוגוסט, תימשך לאורך שלוש שנים, ועלותה התקציבית מגיעה לכמיליון שקלים. בשלב הראשון יעברו המשתתפים הכשרה קבוצתית שתימשך מס׳ חודשים, ולאחר מכן יצאו להתמחויות במשרדי הממשלה ובמגזר הציבורי, תוך ליווי פרטני ומותאם אישית. בתום תקופת ההכשרה תתבצע השמה מיידית במגזר הציבורי".
במשרד ירושלים ומורשת מציינים כי "התוכנית נולדה בעקבות סיור מיוחד שנערך בשכונות מזרח ירושלים בהובלת מנכ״ל משרד ירושלים ומורשת, נתנאל איזק, יחד עם נציב שירות המדינה, פרופ׳ דניאל הרשקוביץ, בו הוחלט כי שני הגופים ישתפו פעולה במטרה לחזק את הייצוג של אוכלוסיית מזרח ירושלים (350,000 תושבים) במגזר הציבורי".
"כיום מתמודדת אוכלוסיית מזרח ירושלים עם פערים משמעותיים בתחום התעסוקה", עוד מציינים במשרד ירושלים ומורשת. "במחקר של מכון ירושלים למחקרי מדיניות שפורסם לאחרונה עולה כי האוכלוסייה הערבית במזרח ירושלים משכילה יותר מאוכלוסיית ערביי ישראל (29 אחוז מהנשים במזרח ירושלים בעלות תואר אקדמי, לעומת 22 אחוז מנשים ערביות ישראל, 17 אחוזים לעומת 14 בהתאמה בקרב הגברים). לעומת נתון זה, 69 אחוז מהנשים במזרח ירושלים לא עובדות כלל, והגברים אמנם עובדים- אך מרוויחים שכר נמוך לעומת כלל המשק ועוסקים בתחומי הבניין ומשק הבית".
משרד ירושלים ומורשת ונציבות שירות המדינה איתרו מספר חסמים המקשים על תושבי מזרח ירושלים בשילוב במגזר הציבורי. החסם המרכזי הוא חוסר שליטה מספקת בשפה העברית. רוב כוח העבודה במזרח ירושלים למד בתוכנית הלימוד הפלסטינית, והוא אינו בקיא בשפה העברית. חסם זה משפיע ישירות על ההשתלבות בחיי היום יום ובמציאת תעסוקה איכותית.
נטע פורזיקי, חוקרת במכון ירושלים למחקרי מדיניות, אשר הובילה את המחקר למיפוי ההון האנושי של צעירות וצעירים ממזרח ירושלים, הוסיפה כי "אחד הממצאים הבולטים שעולים מהמחקר שערכנו הוא הפער הקיים בקרב צעירים ממזרח ירושלים בין רמת ההשכלה האקדמית, לבין חוסר שילובם בשוק התעסוקה. לדוגמא, רק 35% מבין הנשים האקדמאיות יוצאות לעבוד ואילו בקרב הגברים המשכילים, מרביתם אמנם משתלב בשוק התעסוקה אך במקצועות שאינם תואמים את השכלתם האקדמית. מציאות זו היא פועל יוצא של חסמים שונים המקשים עליהם להשתלב בתעסוקה איכותית – כמו תרבות, ידיעת השפה העברית, ונגישות תחבורתית ולכן יש לברך על מהלכים דוגמת זה של משרד ירושלים ומורשת המעודדים תעסוקת צעירים ממזרח העיר במגזר הציבורי ובכך מעניקים מענה לצרכים הייחודיים של אוכלוסיה זו ומימוש הפוטנציאל שלה".
יש לציין כי תוכנית זו מהווה חלק נוסף בעשייה הממשלתית לצמצום פערים במזרח ירושלים, בנוסף להחלטת הממשלה התקדימית שאושרה לראשונה בשנת 2018, עם השקעה תקציבית רחבה של 2.1 מיליארד שקלים. במשרד ירושלים ומורשת, המנהל את יישום ההחלטה, החלו בשבועות האחרונים בעבודת המטה לקראת אישור תוכנית החומש הבאה, שצפויה להכפיל את תקציבה.
בני
אין שכל אין דאגות גם ככה הם שולטים עלינו