יאיר יפרח וד"ר גברי שגיא (צילום: באדיבות הדסה)
יאיר יפרח וד"ר גברי שגיא (צילום: באדיבות הדסה)

לראשונה בארץ: רופאי הדסה ביצעו צנתור מיוחד לתיקון מום לבבי מולד במקום ניתוח לב פתוח

גבר בן 68 מירושלים, שסבל מפגם מולד נדיר במחיצה הפרוזדורית מסוג סינוס ונוסוס, עבר בהצלחה ולראשונה בהדסה עין כרם הליך שונה וראשון מסוגו בארץ במקום ניתוח לב פתוח כמקובל עד היום

פורסם בתאריך: 27.2.22 12:44

יאיר יפרח, בן ה-68 מירושלים, שסבל מפגם מולד נדיר במחיצה הפרוזדורית מסוג סינוס ונוסוס, עבר בהצלחה ולראשונה בהדסה עין כרם צנתור מיוחד וראשון מסוגו בארץ לתיקון המום במקום ניתוח לב פתוח כמקובל עד היום.

"לפני שנה גילו לי באקראי מום מולד בלב", מספר יאיר. "במהלך אימון ריצה החל לי דופק מהיר וקיצוני ומאז התחלתי לסבול מדופק לא סדיר. עברתי סדרת בדיקות מקיפות, במהלכן הגעתי לפרופ' דויד לוריא, מנהל היחידה לטיפול בהפרעות קצב לב וקוצבים בבית חולים הדסה עין כרם, לביצוע אבלציה – טיפול בהפרעות קצב באמצעות צריבה. במהלך הפרוצדורה זיהה פרופ' לוריא משהו הרבה יותר חריג וקרא מיד לד"ר גור מיינצר, מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית ומומי לב מולדים בילדים ומבוגרים בהדסה, שזיהה אצלי מום לבבי שמקורו מולד".

"כשהתעוררתי מהטיפול עברתי בדיקות נוספות שאישרו את החשד של הרופאים ואכן מסתבר שנולדתי עם מום בלב עליו כלל לא ידעתי. עברתי המון בדיקות לפני שהגעתי לבית חולים הדסה וזה מעולם לא אובחן, הרופאים מהדסה הם הראשונים שעלו על זה".

"חשדנו שיאיר סובל ממום בלב בשם Sinus Venosus Atrial Septal Defect (פגם במחיצה הפרוזדורית מסוג סינוס ונוסוס) ולאחר שהרחבנו את הבירור האבחנה אכן אושרה", אומר ד"ר מיינצר. "המום גורם למעבר של דם עשיר בחמצן, אשר באופן נורמלי אמור לחזור לעליה השמאלית דרך וורידי הריאה, ואצל יאיר הוא זורם לעליה הימנית ושוב לריאות ולכן יוצר עומס נפח מיותר המרחיב את חללי הלב. ערכנו דיון רב צוותי של מחלקת קרדיולוגיה ילדים, כירורגיית לב ילדים, אלקטרופיזיולוגיה ומומחים למחלות לב מולדות במבוגר, על מנת להחליט מהו הטיפול הנכון לאדם בגילו ולאור מצבו הקליני.

"אנשים שנולדים עם מומי לב מולדים ממשיכים את המעקב על ידי מומחי ילדים מאחר והיחס אליהם ולמום הלבבי הוא שונה. הוחלט שיאיר צריך לעבור ניתוח לתיקון המום על מנת להקטין את עומס הדם הזורם לריאות ואיתו את מתיחת היתר של הפרוזדור הימני שגרמה להפרעת הקצב בליבו. במהלך הישיבה עלתה האפשרות לבצע את הטיפול ביאיר בצנתור במקום בניתוח, כפעולה זעיר פולשנית וקלה יותר למטופל".

"עד היום, הטיפול בפגמים מסוג זה נדרשו לניתוח לב פתוח אשר כולל פתיחת בית החזה, פתיחת הלב ותיקון המחיצה", מדגיש ד"ר גברי שגיא, מנהל מחלקת לב ילדים ומומחה לקרדיולוגיה התערבותית במומי לב מולדים לילדים ומבוגרים. "אך כיום אנחנו בעידן חדש. ידענו שיש לנו את הידע והאפשרות לבצע את הטיפול בפרוצדורה צנתורית ולא ניתוחית למרות שלא נעשה דבר כזה בארץ עד כה. באופן זה אנו מבצעים את הפרוצדורה במשך מספר שעות ויום לאחר מכן המטופל כבר חוזר לבית וממשיך בשגרת יומו, במקום לעבור ניתוח לב משמעותי ולעבור ימי אשפוז והתאוששות ממושכים. זו בהחלט מהפכה, אנו מונעים מהמטופל אשפוז ארוך, והסיכון לסיבוכים יורד בצורה משמעותית".

את הפרוצדורה, שנעשתה אכן לראשונה בארץ ביצעו ד"ר גברי, ד"ר מיינצר, ד"ר נורית יעקובי, קרדיולוגית ילדים המתמחה בצנתורי ילדים, ד"ר יוליוס גולנדר, מנהל היחידה לקרדיולוגיה פריאופרטיבית בהדסה, יחד עם פרופ' אריק רוזנטל, מומחה לקרדיולוגית ילדים ומבוגרים עם מומי לב ילדים מבית החולים Guy's and St Thomas בלונדון. פרופ' רוזנטל הוא מהוגי הרעיון והשיטה והראשון ליישם השיטה לסגירת הפגם בצנתור. בשל הכרות מוקדמת עם ד"ר גור מיינצר, הגיע פרופ' רוזנטל בהתנדבות לארץ לביצוע הפרוצדורה לראשונה בליבו של יאיר.

"לאחר ששמעתי את האבחנה מפי המומחים, נסעתי לייעוץ אצל רופאים מומחים בחו"ל", מספר יאיר שהופתע לשמוע על אבחנה של מום כה מורכב בליבו. "ידעתי שמדובר במקרה נדיר (שכיחותו כ- 1:10000 באוכלוסייה) וחששתי מאוד. לאחר בירורים מקיפים החלטתי לבצע את הפעולה בהדסה למרות שהיה מדובר בפעם הראשונה שהוא מתבצע בארץ, אך מאחר ואני סומך על הרופאים בארץ, ובפרט על ד"ר מיינצר, שהוא אדם וקרדיולוג מדהים ושידר לי אמינות ומקצועיות לאורך כל הדרך, החלטתי לקחת את הסיכון ולשים את הלב שלי בידיים שלו. לשמחתי הצנתור עבר בהצלחה רבה וכבר אחרי כמה שעות יכולתי ללכת ושוחררתי לביתי במצב מצוין".

"אני שמח שהחלטתי לבצע את הצנתור ולסמוך על צוות קרדיולוגיה ילדים ועל ד"ר מיינצר", הוא מוסיף בחיוך. "מדובר ברופא אנושי ואכפתי ברמה שלא נתקלתי בה, אדם ממש מיוחד ומקצועי, שנותן את הנשמה. לאורך כל התהליך הוא הסביר הכל, דיבר איתי תמיד בגובה העיניים. מעבר לכך, צוות בית החולים התייחס אלינו בצורה מדהימה – החל מהכניסה לבית החולים בקבלה, צוות המחלקה, כולם היו פשוט מקסימים והכל עבר בצורה נעימה וחלקה. אני רוצה לומר לזכותה של מחלקת קרדיולוגיה ילדים, שכולם שם באמת אנשים מדהימים, ואדיבים –
הפקידה שכל הזמן התעניינה, ההסברים, העדכונים וההתייחסות של המחלקה היו באמת מיוחדים ויוצאי דופן. אני באמת רוצה להודות לכל אחד ואחד מהם, מסתבר שהם מצוינים גם עם מטופלים בוגרים".

ד"ר שגיא גברי מסכם: "פעולת הצנתור שביצענו מוכיחה, גם לקהילה הרפואית וגם למטופלים, שיש אפשרות לפתור מום מולד גם ללא ניתוח, ובצורה כמה שפחות פולשנית כך שמטופלים יכולים לשוב לשגרת חייהם תוך מספר שעות. לשמחתנו יאיר הרגיש מעולה אחרי הפרוצדורה ושב לחיים שלו מאוד מהר וזה ריגש את כולנו. אנחנו בהדסה חותרים להרחיב את יכולותינו בצורה בטוחה ומקצועית, ולתת למטופלים שלנו טיפול בטוח ויעיל עם כמה שפחות כאב וכמה שפחות קושי, ואם אפשר לחסוך ניתוח, אז נעשה את זה כמו שעשינו את צנתורי העובר וצנתרי הפגים הקטנים הראשונים בארץ. אנחנו ממשיכים לשאוף ולדחוף תמיד לחדשנות ולמצוינות".


הבית החדש שלכם מחכה בלוח הנדל"ן של ירושלים


לעדכונים אחר כל הידיעות הכי חמות>>

הורידו את אפליקציית "כל העיר" באנדרואיד

הורידו את אפליקציית "כל העיר" באייפון

תגובות

אין תגובות

תגיות:

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כל העיר"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר