בלי לשים לב, השיח סביב חשיפת 'כלכליסט' אודות פרשת הריגול המשטרתי תוך שימוש בתוכנת 'פגסוס', מתרכז בשתי סוגיות – האחת סוג החקירה שתיפתח (ממשלתית, ממלכתית וכו'), והשנייה המשמעות של החשיפה של העיתונאי תומר גנון על תיקי ראש הממשלה בנימין נתניהו – לבטל, להשהות, להמשיך כרגיל ועוד ועוד.
בין שתי הסוגיות החשובות הללו, ישנם גם את אלו שפרצו להם לטלפונים הניידים ולמעשה לחיים האישיים. על פי 'כלכליסט' מדובר על לא עשרות אזרחים שתוכנת הריגול ההתקפית הושתלה בטלפונים שלהם – פוליטיקאים, אנשי עסקים בכירים, מנכ"לי משרדים ממשלתיים, ראשי ערים, מנהלי חברות ענק, עיתונאים, מארגני מחאות מכל סוג ומין כמעט, יועצי ראש הממשלה ובני משפחתו. הכל מהכל. פשוט בלתי נתפס.
בין אלו שהותקנו אצלם תוכנת הריגול נמצא גם ראש מועצת מבשרת ציון יורם שמעון, שאצלו הותקנו התוכנה ככל הנראה לפני כחמש שנים, סביב החשדות שעלו נגדו לקבלת שוחד מאיש העסקים רמי לוי בהקמת קניון מבשרת. תיק החקירה נגד שמעון, חשוב לציין, נסגר. מחוסר אשמה.
בשיחה עם "כל העיר" השבוע מספר שמעון איך זה מרגיש להתעורר בוקר אחד ולגלות שבמשך זמן רב, ככל הנראה, פלשו לחיים האישיים שלך. למרחב הפרטי. וכל זאת – כך על פי התחקיר – בלי אישור ובניגוד לחוק.
"באופן כללי, ידוע שפרטיותו של אדם – כבודו", אומר שמעון, "ואכן, מטבע הדברים ההרגשה היא חוסר נוחות. יחד עם זאת, וכפי שידוע לכולם – התיק שלי נסגר מחוסר אשמה. לא מחוסר ראיות, לא מחוסר עניין לציבור, חוסר אשמה! כאשר הפרקליטות קבעה ופירטה שחור על גבי לבן כיצד פעלתי רק במסגרת החוק ובהתאם למנהל התקין.
"חשוב להבהיר, שעל אף חוסר הנוחות, אני שמח שחוקרי המשטרה נחשפו לכל החומרים והמידע, אמנם לא בדרך המלך כמו שנהוג להגיד, אבל בסופו של דבר חשוב שכל המידע היה פרוס בפני המשטרה וגורמי הפרקליטות ובסופו של יום התיק נסגר מחוסר אשמה. כפי שהיה ברור לכולם שיהיה".
אתה לא חושש שהשתמשו בתוכנת הריגול גם לאחר סגירת התיק?
"אין לי מה לחשוש או להסתיר. אני מאמין בשקיפות ציבורית. אפילו סיסמה לנייד שלי אין".
היו מצבים מסוימים, בחקירת המשטרה או אחריה, שהרגשת שמרגלים אחריך?
"לא. חוקרי המשטרה שאלו שאלות, קיבלו מיידית תשובות מלאות ומדויקת, מה שככל הנראה הוביל אותם ואת הפרקליטות לסגירת התיק באופן יחסית מהיר. השקיפות הציבורית היא נר לרגלי".
המשטרה טוענת שלא נפל פגם בעבודתה – האם אתה מסכים הקביעה הזו?
"מתנהלת כרגע בדיקה של מספר גורמים בעניין. השלטון המקומי בהובלת חברי חיים ביבס, יצא בפנייה לראש הממשלה, שרת הפנים ושר המשפטים להקים ועדת חקירה ממלכתית ובלתי תלויה. אני סומך ידי על אנשי אכיפת החוק".
האם זה משנה מבחינתך האם התקבל אישור מהפרקליטות או מבית המשפט להתקין את תוכנת הריגול בטלפון שלך?
"אני רוצה להאמין שכל גופי החקירה פועלים בהתאם להוראות החוק. במידה ולא יש למצות עם אלו העוברים על החוק – את הדין. אף אחד לא מעל החוק".
מה דעתך הכללית על התקנת תוכנות ריגול שכאלה בקרב אישי ציבור? האם זה יכול היה לקרות במדינות מתוקנות?
"המחשבה שחוקרי המשטרה חדרו אלי לטלפון הנייד וקראו מאות התכתבויות שלי עם תושבים – חלקם נתמכי רווחה, חלקכם עם אתגרים משפחתיים בהליכי גירושין, וחלקם עם ילדים בעלי צרכים מיוחדים – מזעזעת אותי, וצריכה לזעזע כל אדם שהדמוקרטיה חשובה לו".
באם הפרטים יתגלו כנכונים – שהתקנת תוכנות הריגול נעשתה ללא אישור ובניגוד לחוק – מהו לדעתך העונש שצריכים לקבל האחראים?
"יש לבצע אכיפה חוקית במקרה זה, בדיוק כמו בכל מקרה בו אזרח במדינת ישראל עובר על חוקי המדינה. רק שבמקרה שלנו מדובר באנשי החוק, שעברו לכאורה על החוק. אני סמוך ובטוח שבמידה וימצא שכך הם פני הדברים, גורמי האכיפה יבצעו כלפיהם אכיפה במלוא חומרת הדין. כפי שמצפה כל עם ישראל שעיניו נשואות בימים האחרונים לנושא רגיש זה".
האם ניתן יהיה להחזיר את אמון הציבור במשטרה?
"הרוב המכריע של השוטרים במדינת ישראל מצוינים ומסורים ועושים עבודתם נאמנה. נכון הדבר גם לגבי פרקליטות המדינה ויתר גופי האכיפה. אם וכאשר הדברים שמיוחסים למשטרה נעשו, להערכתי מדובר בקומץ קטן מאוד. שאינו מעיד על הכלל".
"יש לנו מדינה אחת, עם מערכת חוק ואכיפה אחת", מסכם שמעון, "ואנחנו נמשיך לגבות אותה. בד בבד יש לתקן את הליקויים שאותרו לכאורה בכל הנושא החקירתי".
תגובות