השבוע החל פינוי המשפחות האחרונות שנותרו בכפר ליפתא בכניסה לירושלים. המשפחות מתפנות בהסכמה, וזאת לאחר מאבק ארוך של שנים, והסתיים בהסכם פיצויים והכרת המדינה בכך שהן לא פלשו לבתים. הליך הפינוי צפוי להסתיים ביום שישי, 23.6.
לאחר פינוי הבתים והריסתם יחלו העבודות להכנת הקרקע להרחבת כביש הכניסה לירושלים. כזכור, ההסכם בין המשפחות לבין משרד האוצר נחתם לפני כשלושה חודשים. תושבי ליפתא התיישבו במקום בהנחיית הסוכנות היהודית החל משנת 1951. לפני תשע שנים עלה רשות מקרקעי ישראל לפעול לפינויים של המשפחוץ, ללא כל פיצוי, וזאת בטענה שפלשו לבתיהם. כאמור, לארח מאבק ארוך, המשפחות מתפנות מרצונן וזאת תמורת פיצוי והכרה בכך שהם מתיישבים ולא פולשים.
ראשי המחאה מציינים כי "לעומת הבתים הללו, מטרים אחדים בלבד משם נמצא ליבו של הכפר ליפתא ומקודמת בה תכנית בנייה אחרת להקמת קובץ בתי מגורים לאלפיון העליון של ישראל אם לא לתושבי חוץ. איש לא העלה בדעתו, אולי פרט לכמה מפונים תמימים, שהם המפונים יהיו חלק מתכנית הפתוח שאך טבעי היה שהם יהיו הראשונים ליהנות ממנה כיוון שהיא סמוכה למקום שנאצלנו לפנות. איך המפונים, לא רק שלא יועדו לשם אלא שהם נפוצים עתה לכול עבר".
***
האם מחלף חדש בסחרוב יפתח את הפקק?
הפנים אל החופש הגדול אך הקאנטרי החדש בארמון הנציב סגור
כביש 1 ירושלים-ת"א: האם יוקצה נתיב לתחבורה ציבורית
***
בכפר שעל חלק משטחו כדי לקדם את התוכנית נערך סקר שימור ראשוני שהסתיים בסוף שנת 2016. מתברר מעל לספק, כי הכפר הוא שריד ייחודי, מקיף וחסר תקדים במרחב הישראלי ואולי העולמי של תרבות כפרית מקומית שאבדה. האתר כולל עדויות להתיישבות בת אלפי שנים אחורה.
תגובות