"הייתי במצב הנמוך ביותר שאישה יכולה להגיע אליו, הסמים ניהלו אותי, איבדתי צלם אנוש, ואז לקחו לי את הילדים", כך חושפת ומתארת באומץ לב, מיכל, אמא לשני ילדים, תושבת העיר, שהתמכרה להירואין. "ולמרות כל זה, היה לי קול פנימי שדחף אותי לחפש עזרה, והעזרה הגיעה".
איך התחלת לצרוך סמים קשים?
"הייתי מאלה שעושות הכל 'לפי הספר', ממש ילדה טובה ירושלים. כל היום רצים, ובערב להנאתי ולא על בסיס קבוע עישנתי חשיש וגראס. במרוץ החיים אנחנו לא שמים לב, אבל אנו אוספים משברים. אצלי הם יצרו רצון לשימוש מסיבי בחשיש ובגראס. לנשים ובעיקר לאמהות לילדים יש המון בושה, ואז לפני שש שנים עברתי את המשבר שהפיל אותי סופית, החשיש והאלכוהול לא עשו את העבודה וחיפשתי משהו חזק יותר, והתחלתי להשתמש בסמים קשים, סמי רחוב ובתרופות מרשם".
איך השגת את תרופות המרשם?
"ישנם המון מכורים שמתמכרים לתרופות מרשם שניתנות בקלות על ידי הרופא, והגמילה מהם היא בדיוק אותו דבר כמו מסמים קשים, ומי שיש לו אופי התמכרותי נופל", אומרת מיכל. "שנה וחצי הייתי בתהום הכי נמוכה שאפשר לדמיין, הסמים ניהלו אותי וכל הזמן הייתי במרדף למצוא אותם. למזלי הגרוש שלי הבין שאני לא יכולה לגדל את הילדים במצבי, והחליט לקחת אותם אליו עד שאני אשתקם, וכך היה. חיפשתי עזרה והופניתי ל'אישפוזית', למשך 21 ימים בהם מתנקים פיזית מהסם, השלב השני הוא הקשה מבין השניים, וזו מסגרת סגורה שבו ניתן טיפול שיקומי החולש על כל הרבדים הפסיכולוגיים, שנה הייתי שם. הופתעתי מכמות הנתינה של האנשים שליוו אותי, הם לא הניחו לי לרגע. היום אני נקייה כבר כארבע שנים, אני מדריכה טיפולית שיקומית לנשים, אני לומדת, עובדת ומעבירה הרצאות בנושא בפני נשים".
איך אפשר למנוע נפילה לסמים?
"היום אני מבינה שאף אחת מאיתנו לא בחרה להיות במקום הזה של מכורה לסמים קשים, אף אחת לא ביקשה את הייסורים שהביאו אותנו לצרוך סמים, ולכן צריך קצת יותר חמלה חברתית ופחות שיפוטיות כלפי הנשים".
***
"חנק אותי ואיים 'אני אחתוך אותך ואשלח את החתיכות לאמא שלך'"
קבוצת האקדמיה של מאמאנט ירושלים: "תחושה אדירה"
מחקר: תרופה לסוכרת עשויה למנוע חזרה של סרטן השד
***
עו"ד איתן גורני, מנכ"ל בפועל של הרשות הלאומית למלחמה בסמים ובאלכוהול, מציין כי "הרשות פועלת על מנת לפתח תוכניות מניעה ושיקום המותאמות לקהלי יעד ספיציפים. בשנים האחרונות פעלה הרשות על מנת לפתח מערכי גמילה ושיקום המיועדים לנשים בהתייחס למצבים המורכבים אליהם הן הגיעו. כך לדוגמא הקימה הרשות את מבט נשי בחיפה סייעה בהקמת מעון היום לנשים בירושלים ועוד. אנו מאמינים כי אין על המכורים להתאים עצמם אלינו אלא להפך לנסות ולהתאים את התוכניות לכל אחד ואחד על מנת שנוכל למזער את הנזקים".
בעיריית ירושלים מציינים כי נשים מהוות כ-40% מכלל המשתמשים בסמים בעיר. עם זאת, שיעורי הכניסה לטיפול והשלמת הטיפול בהצלחה נמוכים משמעותית בקרב נשים מכורות לעומת גברים מכורים. "בשנים האחרונות אנו עדים לעלייה חדה בשיעור הנשים המכורות והאסירות בארץ. לנשים אלו מאפיינים ייחודיים: עיסוק בזנות, קורבנות להתעללות פיזית, נפשית ומינית", מספרים בעירייה. "מעבר לקושי האישי של הנשים לפנות לטיפול, קיים קושי נוסף הנעוץ במענים הטיפוליים הקיימים בירושלים, שכן תוכניות הטיפול בעיר היו מעורבות לגברים ולנשים. בקבוצות מעורבות פעמים רבות נוצרת אוירה גברית והנשים נתונות בסכנה לפחות ברמה הרגשית, המתבטאת באפשרות לניצול חוזר ע"י גברים ובשחזור הפגיעות שחוו. הנשים מתקשות להעלות תכנים ייחודיים להן: ניצול מיני, זנות, אלימות, גידול ילדים, יחסי מין, תפיסה עצמית כאישה ועוד. טיפול לא מותאם בתכנים אלה אינו מאפשר מענה הולם לצרכים הייחודיים של הנשים ופוגע בצורה משמעותית בהצלחת תהליך השיקום. בנוסף, נשים עם בעיית התמכרות חוות קושי בהשתייכות למסגרת ולקהילה, עמידה בזמנים, הרגלי חיים מסודרים ולעתים אף נתקלות בקשיים לקום בבוקר ולתפקד בצורה מלאה. לאור המוצג הקמנו מרכז ייחודי לנשים, שנפתח ב-21.5.17. הפעילות בו מתקיימת פעמיים בשבוע, בין השעות 9:00-12:00. בקבוצה משתתפות כיום שלוש נשים וההנחיה נעשית על ידי עו"ס ומדריכה טיפולית (מכורה נקייה). אוכלוסיית היעד – נשים מכורות נקיות ו/או אסירות בפועל/משוחררות מעל גיל 18, תושבות ירושלים והסביבה, מכלל המגזרים".
תגובות