הכרזת ועדת השרים על חזרה לשגרה של מערכת החינוך בכלל ובפרט של מערך הגיל הרך (גילאי לידה עד 3) הכתה גלים בקרב צוותי מעונות היום. בזמן הזה, יותר מתמיד, נראה שהשטח זועק את הקריסה המתמשכת. בעוד שמשרד החינוך הוציא מתווה מסודר וברור, והשלטון המקומי ביחד עם מערכת החינוך חוזר לשגרה בתנאים מגבילים, במסגרות גילאי לידה עד 3 אין כך פני הדברים.
המסגרות הפרטיות, המהוות 77 אחוזים, וקל וחומר המסגרות הציבוריות, שבהן נמצאים 23 אחוזים מהפעוטות, אינן נחשבות למוסדות חינוכיים. למסגרות הציבוריות יש כמה גופים אחראים – משרדי ממשלה שונים והשלטון המקומי, דבר שמקשה על הטיפול. למסגרות הפרטיות אין שום גוף ציבורי שאמור להנחות אותן כיצד להתנהל במצב החדש. גם השלטון המקומי אינו מסוגל לתת מענה לגילאי לידה עד 3. שגרה לצד הקורונה מצריכה משאבים חדשים. רשויות חזקות כגון תל אביב יכולות לתת איזה שהיא התייחסות, אבל רשויות עניות ומרובות ילדים ביחס לכמות האוכלוסייה, כמו עיריית ירושלים, לא תוכל להתמודד ללא סיוע ממשלתי. לאחר חקיקת חוק הפיקוח נוצר מצב של מעורבות מצד השלטון המקומי וגם כאן נוצר פער בין הרשויות השונות.
הצטרפו לקבוצת הוואטסאפ של "כל העיר עדכונים בזמן אמת 16"
"כל העיר" ירושלים – גם באינסטגרם
תושבי ירושלים – יש לכם תלונה דחופה או משהו שחשוב לטפל בו? פנו למייל האדום של "כל העיר"[email protected]
מערך מעונות היום, מסגרות לגילאי לידה עד 3, הוקם במדינת ישראל על מנת לתת מענה ל"אמהות עובדות" לעודד תעסוקת נשים. מכך נולד עיוות היסטורי שילדים אינם ברי חינוך אלא טיפול בלבד.
שאלות רבות עולות וכך גם חרדה וחשש בקרב הורים ומפעילים כאחד. כיצד יחזירו את הגילאים הללו ומי ייקח אחריות על שלומם וביטחונם של הילדים, הצוות?
רוב נשות הצוות במעונות היום הן מבוגרות ונמנות על קבוצת האוכלוסייה בסיכון של נגיף הקורונה. כמו כן, כוח האדם במחסור תמידי זה כבר למעלה מ-5 שנים. מאז רפורמת הסייעת השנייה המחסור אף החריף, ויצר מצב שבו כל אחד יכול להתקבל לעבודה וכוח האדם האיכותי לרוב עוזב לאחר זמן קצר מפאת תנאי השכר הירודים.
בירושלים המצב קשה אף יותר, מכיוון שאחוז החולים פה גבוהה יותר משאר הארץ וסכנת ההידבקות גבוהה. ההפרדה שנעשתה עד עתה בין השכונות השונות תתבטל מכיוון שעובדות שנמצאות בשכונות עם אחוזי תחלואה גבוהים מגיעות לעבוד באזורים עם אחוזי תחלואה נמוכים.
המחנכות לשנת ינקות (מטפלות) הוצאו לחל"ת, ובהיעדר תנאים ושכר ראוי, רבות מהן זלגו לעבודה אחרת כגון קופאיות. דווקא בזמן שיהיה צורך להגדיל את כוח האדם בעקבות דרישות משרד הבריאות, המחסור יגדל עוד יותר. מסגרות פרטיות רבות הודיעו כבר על סגירת שעריהן.
שאלה נוספת היא מי ייתן הדרכה רגשית על איכות הטיפול בילדים. כידוע ילדים בגיל הרך זקוקים למגע והוא חשוב מאוד להתפתחותם. כיצד עם מסיכה והגבלות ניתן יהיה ליצור קשר מיטבי? יש מנהלות מעון ומדריכות חינוכיות טובות, אולם המערכת לא משתפת אותן בקבלת ההחלטות, וקולן נאלם ונעלם.
למדתי מפרופ' פנינה קליין: "קשר של אהבה לילד פותח למעשה את השער מבחינת הכנת תנאים מתאימים לפיתוח שכלי של הילד", אבל מעבר לשער יש צורך הכנסת תכנים חינוכיים. המחנכות הללו (מטפלות) אוהבות ומסורות לילדים, ועצוב לראות את הניצול של אותן עובדות מסורות ושקופות שנושאות את האלונקה על גבן וליבן.
זו הזדמנות של השלטון המקומי לקחת אחריות על הגילאים הללו, ולבקש במסגרת התקנות לשעת חירום שמשרד החינוך ייקח אחריות, בתקווה שהזמני ייהפך גם לקבוע. זה הרגע הנה באה השעה…
- מתווה החזרה ללימודים ביום ראשון
- הדרישה של ברקוביץ מליאון ובכירי עיריית ירושלים
- עד הבית: זירת המשלוחים והאספקה של ירושלים
גלי
כל מילה בסלע !!! הגיע הזמן שהרשיות או משרד החינוך יקחו אחריות על כל נושא הגיל הרך
משתמש אנונימי (לא מזוהה)
"משרד החינוך הוציא מתווה מסודר וברור"
חחח
ההומור מרקיע שחקים
אתי
הלוואי וכל העסק הזה יעבור לשליטתו המלאה של משרד החינוך
מטפלת
סוף סןף משהו מדבר לענין ומבין שזה לא אפשרי לעבוד עם מסיכות בטיפול בפעוטות ומי מדבר בכלל על שמירת כללים
זה בלתי אפשרי !!!
נ.ב: אם השכר למטפלות יהיה בהתאם אז לא יהיה מחסור במטפלות.
קארין
עצוב עצוב שגילאי לידה עד שלוש שקופים בעניין המדינה ומשרד החינוך..