הבוקר נכנסו לתוקפן התקנות החדשות לשעת חירום שנועדו להיאבק בהתפשטות הקורונה, שאותן אישרה הממשלה בלילה שבין חמישי לשישי. לפי התקנות החדשות אסור להפעיל "שוק קמעונאי הפתוח לציבור הרחב, וכן דוכן בשוק ובכלל זה דוכן למכירת מזון ולמעט שוק סיטונאי". אולם, התקנות לא תואמו עם עיריית ירושלים, שמתנגדת לסגירת השוק. כמו כן משרד ראש הממשלה הוציא אמש הבהרה בטוויטר לפיה "ראש הממשלה בנימין נתניהו החליט כי מרכזי הקניות הפתוחים יישארו פתוחים בשלב זה, והחלטה זו תבחן מחדש בעוד שלושה ימים. חנות שלא תעמוד בהוראות משרד הבריאות תסגר באמצעות צו. הוראות משרד הבריאות: עד 4 אנשים לכל קופה רושמת ושמירה על 2 מטרים בין אדם לאדם".
הבוקר, בעקבות הודעת משרד ראש הממשלה ולמרות התקנות החדשות – מחנה יהודה ממשיך לפעול כרגיל.
במהלך סוף השבוע הסוחרים בשוק מחנה יהודה זעמו על ההחלטה לסגור את המתחם, שלטענתם תהווה מכת מוות כלכלית והיא עלולה אף להביא לסגירת בתי עסק רבים בשוק.
בשיחה עם "כל העיר" תוקפת טלי פרידמן, יו"ר ועד הסוחרים בשוק, את מקבלי ההחלטות: "על ממשלת ישראל להפנים את העובדה שבעלי העסקים בדרך הבטוחה לקריסה כלכלית. כולנו נלחמים יחד בנגיף הקורונה, אבל עושה רושם שמקבלי ההחלטות מסתכלים רק על היום ומחר במקום להסתכל כמה צעדים קדימה ולהבין שיש כאן בני אדם שבתי העסק שלהם ימותו בשל נגיף הקורונה ולא מהידבקות. רדו ממגדל השן ובואו לדון איתנו בכל מהלך בטרם תקבלו החלטה. שתפו אותנו, כי השוק זה אנחנו. מדובר בשרותים חיוניים לכל עמך ירושלים ועם ישראל. על ממשלת ישראל מוטלת החובה לאתר נוסחה למי שעבורו כל יום בלי עבודה זהו סגר כלכלי ובריאותי כאחד".
הצטרפו לקבוצת הוואטסאפ של "כל העיר עדכונים בזמן אמת 13"
"כל העיר" ירושלים – גם באינסטגרם
תושבי ירושלים – יש לכם תלונה דחופה או משהו שחשוב לטפל בו? פנו למייל האדום של "כל העיר"[email protected]
לדברי פרידמן, "איסור המסחר פירושו סגר כלכלי על בעלי העסקים בשוק. זו מכה קשה נוספת ובלתי מתחשבת בסוחרים שעובדים בתוך עסק שלא מקבל לתוכו קהל. מה ההבדל בין מוכר דגים, בשר או אוכל ביתי שעושה משלוחים או מוכר טייק אווי ופועל בשוק לבין בעל עסק שעושה את אותו הדבר ברחבי העיר? מה גם שהסופרים ברחבי העיר צפופים הרבה יותר מהשוק, יש כאן מרחבים עצומים שמאפשרים לשמור על מרחק של שני מטרים זה מזה, ניתן לאתר המון חלופות בטרם מקבלים החלטה שערורייתית שכזאת, דוגמת הצבת שומרים בכניסות לשוק. הזוי שיש איפה ואיפה בין עסקים, ואם כבר יש, כל הסיבות מצביעות על כך ששוק מחנה יהודה אמור היה לקבל עדיפות על פני כל מקום אחר. במיוחד שהוא משמש 'עסק חיוני' לכל תושבי ירושלים והאזור".
שאבי שרפלר, מבעלי מסעדת עזורה, מוסיף: "לנו ההחלטה הזו לא משנה כי אנחנו סגרנו, אפילו טייק אווי אנחנו לא עושים, אבל אם פותחים רשתות שיווק אז מה הרעיון לסגור את השוק? נותנים לרשתות השיווק להתפרנס ואת השווקים יסגרו לא תהיה בקרה לא פה ולא שם. בעיקרון אם משאירים עסקים חיונים פתוחים – אז השוק הוא חיוני. כמובן בלי להתאסף ולהתקהל. גם ככה בשווקים אין מי יודע מה אנשים".
מנגד, יש גם מי שמבין את ההחלטה. ירון צדקיהו, בעלי מעדניית צדקיהו ואחד הוותיקים שבסוחרי השוק, מציין בשיחה עם "כל העיר": "כשאין ברירה אז אין ברירה. נשלים עם ההחלטה הזו. בשלב מסויים זו היתה צריכה להיות ההחלטה. בסך הכל עבדו נכון בכך שנתנו לעסקים הקטנים את השבוע הזה בעצם – ככה זה נראה לי – להשלים עם זה ושזה יחלחל שאוטוטו הולכים לסגור. נתנו לנו צ'אנס ללכת לבנק, לסדר את הבעיות, לא להזמין סחורות. תשמע, יש בעלי מעדניות, קצבים, חנויות דגים, עסקים שתוקף הזמן של הסחורות שהם מזמינים הוא מוגבל, אנשים עשו הזמנות לפסח, מתי יירד האסימון לכולם? כשהבינו שגם בערב פסח לא נחזור לפתוח, זה הפחד, הקטע הוא לא מהסגירה אלא מה יעשו עם מלאי הסחורות. אנשים פוחדים שהסחורה תיזרק, ויש אפשרות נוספת – לעשות מצווה כמו שאנחנו עושים. מכינים חבילות של מעדני צדקיהו עם מגוון מוצרים טריים וטובים, וביום ראשון נצא לסיבוב ונחלק אותם במקומות שאנחנו יודעים שהם ישמחו לקבל אותם כמו בתי תמחוי, מוסדות ומשפחות מרובות ילדים".
למרות ההבנה, צדקיהו גם מבקש כי "אנחנו צריכים שיבינו אותנו, שיתחשבו בנו ברמה הכלכלית. אנחנו, בעלי העסקים הקטנים והבינוניים, מהווים 60 אחוזים מהמשק, ואם בממשלה לא רוצים ש-60 אחוזים מהמשק יקרסו צריך לבוא לקראתנו ולעזור לנו. המצב כרגע לא נעים בכלל. בעסק שלי יש 16 עובדים, 8 מהם הלכו הביתה. זה קשה. לא נעים להגיד, יש עסקים שיפלו בשוק, יש לי תחושה שהרבה בתי עסק בשוק לא יצליחו להתרומם בחזרה, יש צעירים שאולי לקחו הלוואות מהבנקים לפתוח את החנויות והם לא יעמדו בזה, מקווה בשבילם ובשבילי שזה לא יקרה, כי השוק צריך לחזור אחר כך ולהיות השוק הפופולרי והרווחי בארץ כפי שהיה עד היום. מקווה שנהיה חזקים מספיק".
- "אדם חזק עד רגעיו האחרונים": פרידה עצובה מאריה אבן ז"ל, הקורבן הראשון של נגיף הקורונה
- ראש העיר מדבר על ההיערכות לקראת סגר מלא
- הצביעו במשאל "כל העיר": מה יותר מדאיג אתכם עכשיו – הבריאות או הכלכלה?
זקן השבט
הסופרים גם מנצלים את הביקוש וביטלו את כל המבצעים ואף העלו מחירים