בשבועות האחרונים, במסגרת פינות הטיול המומלץ לסופ"ש, סוקר "כל העיר" את אתרי הטבע העירוני הירושלמים שאינם מוכרים מספיק, אך בהחלט שווים לביקור. אתר טבע נוסף שעונה על ההגדרה הזו, ואשר זוכה גם הוא בשנים האחרונות לטיפוח ולעדנה בזכות שיתוף פעולה בין התושבים, המינהל הקהילתי והעירייה, הוא 'מיצפה-תל' שבאזור ארמון הנציב.
הצטרפו לקבוצת הוואטסאפ של "'כל העיר' עדכונים בזמן אמת"
"כל העיר" ירושלים – גם באינסטגרם
תושבי ירושלים – יש לכם תלונה דחופה או משהו שחשוב לטפל בו? פנו למייל האדום של "כל העיר"[email protected]
מדובר למעשה בגבעת תצפית הממוקמת ממש בצמוד לבתים בשכונה. כדי להגיע לגבעת התצפית צריך פשוט לכתוב באפליקציית הניווט שבה אתם משתמשים רחוב אבשלום חביב 108, ולעבור את הכביש.
הגבעה מוכרת גם בשם "גבעת האנטנה", והיא ממוקמת בין רחובות על"ר, אבשלום חביב, מאיר נקר ואבו-רביע. עליה של כמה מדרגות מאפשרת תצפית של 360 מעלות, לכיוון רמת מדבר יהודה – הר עזאזל, הרי מואב ונחל ארנון, ים המלח, ההרודיון – ההר מעשה ידי אדם ומקום קבורתו של המלך הורדוס, הרי יהודה ושכונות ירושלים, הר ציון, העיר העתיקה והר הזיתים.
- השטח הפרטי האפור בניות: מי ינקה את החורשה?
- הסיפור האמיתי מאחורי התינוק שנותר לבדו באוטובוס
- מערך האופניים להשכרה בדרך לירושלים
מעבר לנוף, שכמעט מיותר לציין שהוא מרהיב ביותר, מדובר בגבעה היחידה בה ניתן לחזות במגוון הצמחייה המכונה 'צמחיית ספר המדבר' – פריחת החצבים בסתיו, וגלי הפריחה השונים באביב, כולל פריחת התורמוסים. מעבר לכלניות, הפרגים ושאר המגוון המרשים של הצמחייה בגבעה, במשך שבועיים ימים בשנה, ניתן לראות את הפריחה של האירוס השחום.
בתקופה הנוכחית של השנה מומלץ להגיע למקום בשעות אחר הצהריים, מכיוון שאין עדיין צל מוסדר באתר, ובשעות בין הערביים ישנה רוח נעימה. במקום ישנם שבילים מוסדרים, מקומות ישיבה, טאבון ואפילו דלפק עם כסאות מוגבהים.
'מיצפה-טל' נקרא בעבר גם "הגבעה" או "גבעת החצבים". טיפוח האתר החל לפני כשלוש שנים, כאשר הוחלט על הקמת קהילה צעירה בארמון הנציב, שתעודד את התושבים לפעילות קהילתית ומפגש מחוץ לבתים. הצורך הגיע מהתושבים עצמם, ולהם נוסף גרעין של מכינת בית ישראל.
"לפני כשלוש שנים הגענו עם כמה משפחות לשכונה והיה לנו חשוב ליצור מפגש בין תושבים", משתפת רייצ'ל שטרסמן ברקוביץ', תושבת פעילה בשכונה שהגיעה אליה כחלק מפרויקט של בית ישראל, "רצינו לעשות פעילויות בחוץ ובטבע, והתחלנו בשיתוף עם החניכים לקיים אירועים ופעילויות למשפחות. תושבי ארמון הנציב התלהבו, ונוצרה קהילת הורים פעילים שמגיעים כל שבוע. כחלק מהפעילות שלנו הפכנו את הגבעה למקום נעים. בנינו באתר שבילים ומקומות ישיבה, והפכנו אותו למקום שכיף להסתובב בו. אנחנו עובדים בצמוד עם המנהל הקהילתי והמנהל יואב רוטשילד ופרויקט שכונה צעירה של העירייה אותו מרכזת עדן מריו, שתומכים מאוד בפיתוח ובפעילויות באתר".
הפעילים המציאו את השם החדש "מצפה-תל", ומקיימים במקום בכל שבוע פעילויות למשפחות צעירות. באתר ישנו טאבון להכנת פיתות ופינת תבלינים, ובמקום מתקיימות פעילויות יצירה בטבע כמו הכנת סימניות ומוביילים מחומרים טבעיים. במהלך השנה מתקיימות פעילויות במצפה-תל סביב חגים, ולאחר חגי תשרי יחלו פעילויות קבועות לכל המשפחה מדי יום ראשון בין השעות 17:30-16:30, שיועברו על ידי חניכי מכינת בית ישראל.
יש לציין כי בארמון הנציב חוששים כיום בשל כמה תוכניות שונות לבנייה על הגבעה: תוכנית של משרד השיכון להקמת שגריריות על הגבעה, תוכנית של המרכז הספרדי להקמת מרכז חינוכי ותוכנית שעלתה במועצת העיר להקמת מגרש חנייה לאוטובסים.
"נזכיר כי המקום האחרון עם מגוון דומה של פריחה, הועתק מתוואי כביש בגין לגן הבוטני בירושלים, על מנת לשמר את המושג 'צמחיית ספר המדבר'", אומר גדי דהן, מדריך טיולים ותושב השכונה, "כיום הגבעה מהווה המקום האחרון בירושלים בו ניתן לראות ממש את התופעה של 'מדבר בצל גשם', צמחייה ייחודית, נוף קדומים עוצר נשימה עם תצפית של 360 מעלות לכלל רמת מדבר יהודה, ים המלח והרי מואב, הרי יהודה וגולת הכותרת האגן הקדוש בירושלים: העיר העתיקה, הר הזיתים ונחל הקדרון לאורכו החל מהר הצופים בואכה ים המלח".
רותם
המקום המקסים הזה עומד בסכנת הריסה מיידית, זה כבר לא חשש אלא מציאות שצריך להאבק בה בנחישות, ומהר! המשטרה הגישה תכנית בנייה (תכנית 101-0773184) על המצפתל, האזור בו מתקיימות הפעילויות הקהילתיות, לבנות מתחם ענק שלא רק יהרוס את האתר אלא גם יחסום את הנוף. מועד אחרון להגשת התנגדויות לוועדה המחוזית 3 באוקטובר 2021!!